نام بخش تغذيه
شماره تماس(داخلي)
شماره تماس(داخلي) مسئول تغذيه الناز حامد 6232
شماره تماس(داخلي) مسئول تغذيه باليني ميترا سرمدي 6232
کارشناسان تغذیه رضا زيركي 6128
سعيده لله زاده 6231
پانيذ انوري
فاطمه پناهي
زهرا شاهين
متصدي امور رايانه بابك عزيزي 6243
تاق گاواژ 6245
اتاق رژيمي 6142
غذاخوري 6243
دفتر شركت پيمانكار 6246

معرفي بخش تغذيه مركز آموزشي، درماني و تحقیقاتی امام رضا (ع) تبريز
 
   مقدمه:
دسترسی به غذای سالم و باکیفیت، حق هر انسانی است. ارائه خدمات تغذیه­ای به بیماران یک مسئولیت چند رشته‌­ای multi-disciplinaty است. خدمات غذایی و مراقبت‌های تغذیه‌ای مناسب در بیمارستان، در بهبود بیماران اثرات مفید و انکارپذیری دارد. ابتلاء بیماران بستری به سوءتغذیه، غیرقابل قبول است و منجر به افزایش مدت اقامت بیمارن در بیمارستان، طولانی شدن مدت بازتوانی و هزینه‌های غیرضروری برای مراقبت‌های بیمار خواهد شد. غذای ارائه شده در بیمارستان ضمن تأمین نیازهای فیزیولوژی، جنبه‌ی درمانی دارد. یکی از اجزای اساسی در مدیریت خدمات غذایی بیمارستان، رضایت بیماران بستری است که خود اجزاء متعدد و پیچیده‌ای دارد. تجربه کشورهای پیشرو در زمینه تغذیه بالینی نشان داده است که ایجاد واحد تغذیه بالینی در بیمارستان­ها در کاهش هزینه­ های بیمارستانی، افزایش کارآیی باليني و افزايش رضايتمندي بيماران از خدمات بيمارستاني نقش مهمي دارد  و لازم است به عنوان بخشی از برنامه‌­های بیمارستانی هم‌راستا با اجرای حاکمیت بالینی  clinical governance ارائه خدمت نماید.  اهمیت این مسئله در اینجاست که چنانچه روندهای فعلی از سوء تغذیه بیماران بستری و سرپایی ادامه یابد و مداخله مؤثری برای تغییر و اصلاح سرویس‌­های ارائه‌دهنده خدمت به اين بيماران صورت نگيرد،  پیامدهای زیان‌بار و نامطلوب اقتصادی و بیماری­‌ها و ناتوانی­‌های ناشی از آنها در سال­های آینده گسترش یافته و آثار مخربی بر سلامت جامعه تحمیل خواهندکرد.


  معرفي:
بخش تغذیه یکی از اجزاء لاینفک بیمارستان است که شامل دو واحد مستقل 1- مشاوره‌ی تغذیه و رژیم درمانی (مشاوره بیماران بستری در بخش‌ها و سرپایی در کلینیک) و 2- خدمات غذایی (برنامه‌ریزی و کنترل مواد غذایی خریداری شده، انتقال موادغذایی خام یا فرآوری شده، انبارداری، آماده سازی، طبخ، نگهداری غذای آماده، توزیع غذاهای اصلی و میان وعده‌های غذایی، بوفه‌ی مواد غذایی و سالن‌های سرو غذا) با کارشناسان مستقل بوده و وظایف این دو واحد را به عهده دارد.
در حال حاضر خدمات غذايي مركز آموزشي و درماني امام رضا (ع) از طريق برگزاري مناقصه، به پيمانكار واگذار شده است و كاركنان بخش تغذيه به همراه كارشناسان بهداشت محيط و ساير افراد مربوطه كه در قرارداد ذكر شده‌اند، كار نظارت بر عملكرد پيمانكار را به عهده دارند.
با توجه به این که تصویب و ابلاغ دستورالعمل اجرایی بخش تغذیه‌ی مراکز آموزشی و درمانی و تفکیک آن به دو واحد مستقل در سال 1397 صورت گرفته است، کارشناسان تغذیه‌ مرکز کماکان و همزمان؛ البته با برنامه‌ریزی دقیق؛ وظایف هردو واحد یعنی مربوط به خدمات غذایی و مشاوره‌های تغذیه و رژیم درمانی را انجام می‌دهند.


فضاي فيزيكي بخش تغذيه و آشپزخانه:
از نظر ساختماني بخش تغذيه و آشپزخانه در طبقه زيرزمين مركز واقع شده است. 5 اتاق مجزا موجود مي‌باشد:
  1. اتاق كارشناس مسئول تغذيه و مسئول تغذيه باليني
  2. اتاق كارشناسان تغذيه خانم‌ها
  3. اتاق كارشناسان تغذيه آقايان
  4. اتاق متصدي امور ژتون و رايانه
  5. اتاق پيمانكار
آشپزخانه مركز داراي محل‌هاي آماده سازي مواد غذايي (برنج و حبوبات، سبزيجات، گوشت) و محل‌هاي پخت (سوپ و آش، خورشت، برنج، كباب‌پزخانه) مي‌باشد.
اتاق تهيه غذاهاي رژيمي و اتاق تهيه محلول گاواژ (قسمت آماده سازي و تهيه)‌ مجزا مي‌باشند.
غذاخوري مركز نيز از طريق پارتيشن‌بندی به چهار قسمت مجزا (كاركنان آقايان، كاركنان خانم‌ها، پزشكان آقايان و پزشكان خانم‌ها) شده است.
غذاخوري‌هاي مستقل در مركز شهيد قاضي، بخش دياليز و اتاق عمل نيز داير مي‌باشند.
 

تجهيزات آشپزخانه:
تجهيزات آشپزخانه مركز آموزشي و درماني امام رضا (ع) به صورت نيمه صنعتي مي‌باشد.
تجهيزات صنعتي:
         1. ديگ چلوپز
         2. كباب‌پز صنعتي
         3. دستگاه كباب‌زن
         4. چرخ‌گوشت صنعتي
         5.خردكن صنعتي
         6. پوست‌كن صنعتي
         7. سيخ شور صنعتي
         8. مخلوط‌كن صنعتي
         9. آب ميوه گيري صنعتي
 
    اهم فعاليت‌هاي باليني بخش تغذيه 
       1. انجام مشاوره تغذيه بيماران بستري در مركز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) و بخش شهيد قاضي به شرح زير:
 
سال 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1400
تعداد 1152 1875 2709 3252 2881 2701 2972 3001 3538 3017 2967 3448 5421 5131 5462
 

      2.پيگيري بيماران مشاوره شده و اعمال تغييرات لازم در رژيم غذايي دريافتي بيماران.
      3. تنظيم و نظارت بر اجرای دستورالعمل تهیه‌ی محلول گاواژ براي بيماران دارای تغذیه‌ی انترال.
      4. آموزش بيماران و همراهان بيمار در بخش و همچنين در حين ترخيص.
      5. برگزاري كلاس‌هاي گزارش موردي براي كارشناسان تغذيه.
      6. شركت كارشناسان تغذيه در سمينارها، كنگره‌ها و همايش‌هاي تغذيه‌اي.
     7.
همكاري با دانشكده‌ی تغذيه و علوم غذایی در برگزاری کلاس‌های كارآموزي و کارورزی دانشجويان کارشناسی رشته تغذيه و کارشناسی ارشد تغذیه‌ی بالینی
      8.برگزاري جلسات علمي و آموزشي براي سرپرستاران و منشي‌هاي بخش‌ها
      9. تهيه‌ی پمفلت‌هاي تغذيه‌اي و مقالات علمي در مناسبت‌ها و مراسم ويژه 

   اهم فعاليت‌هاي خدمات غذایی بخش تغذيه
      1. نظارت مستمر و دقيق بر كليه‌ی مراحل خريد، آماده سازي، پخت و سرو غذا كه شامل موارد زير مي‌باشد:
          - نظارت بر مواد غذايي خريداري شده قبل از ورود به انبار و آشپزخانه و تأييد كتبي توسط كارشناسان تغذيه.
          - كنترل كيفيت وكميت غذاي سرو شده.
          - نظارت بر انبار و سردخانه و اتاق تهیه‌ی محلول گاواژ و آشپزخانه به صورت روزانه
          - نظارت بر رعايت اصول بهداشتي توسط كاركنان آشپزخانه و نيز بهداشت فضاهاي فيزيكي موجود.
          - نظارت بر كليه‌ی امور آشپزخانه توسط كارشناسان تغذيه و هماهنگي با پیمانکار جهت رفع مشكلات موجود.
          - نظارت بر سرو به موقع غذا براي بيماران، کارکنان، پزشكان، رزيدنتها، اينترن‌ها و اكسترن‌هاي مركز.
          - تكميل چك‌ليست‌هاي نظارتي روزانه، هفتگي و ماهانه و دفتر گزارش توسط كارشناسان تغذيه
      2- ارائه‌ی آمار غذايي بيماران در هر سه وعده‌ی غذايي از طريق سيستم HIS به متصدي مربوطه
      3- 
فروش غذا به همراهان بيماران و افرادي كه مجاز به دريافت رایگان غذا نيستند
      4- 
تهیه و فروش غذای مخصوص برای بیمارانی که از طریق لوله تغذیه می‌شوند
      5- 
انجام اقدامات لازم برای اجرای استانداردهای مربوط به سنجه‌های اعتباربخشی و ضوابط ابلاغی بخش تغذیه از سوی وزارت بهداشت
      6- 
برگزاری جلسات کارکنان بخش تغذیه جهت بررسی و تصمیم‌گیری مسائل مرتبط
      7- 
تنظيم و ارائه منوي غذايي مركز به صورت ماهانه
      8- 
تهیه و تنظیم صورت وضعیت ماهانه‌ی پیمانکار جهت پرداخت حق الزحمه
      9- 
تنظيم و ویرایش قرارداد واگذاری امور مربوط به پخت و پز و همکاری در کليه مراحل برگزاری مناقصه
     10- 
راهنمايي وآموزش كارشناسان تغذيه‌ی ساير بيمارستان‌هاي شهر و استان و نيز دانشجويان رشته علوم تغذيه
     11- 
برگزاري جلسات كميته تغذيه مركز
     12- 
نظارت بر فرآيند دريافت غذا توسط افراد مجاز (كاركنان و پزشكان) در هر سه وعده غذايي
 
  • نوشته شده
  • توسط علی درخشی
  • ویرایش شده
  • توسط میترا سرمدی
  • تعداد بازدید : 1748