تاریخ : چهارشنبه 17 بهمن 1397
کد 234

قلبش بعد از مرگ می‌تپد...

اهداي اعضاي مادر 49 ساله تبريزي نجات بخش جان چهار بيمار

پشت در اتاق عمل بخش پیوند، تنها جایی است که اشک‌ها و لبخندها را به هم گره می‌زند، جایی که قطار عمر یکی به ایستگاه آخر رسیده ولی اعضای او آغازی دوباره را برای هم نوعانش رقم می‌زند و این بار هم اهدای اعضای مادر 49 ساله تبریزی، نجات بخش جان چهار بیمار نیازمند شد.

قلبش بعد از مرگ می‌تپد...

image.png

پشت در اتاق عمل بخش پیوند، تنها جایی است که اشک‌ها و لبخندها را به هم گره می‌زند، جایی که قطار عمر یکی به ایستگاه آخر رسیده ولی اعضای او آغازی دوباره را برای هم نوعانش رقم می‌زند و این بار هم اهدای اعضای مادر 49 ساله تبریزی، نجات بخش جان چهار بیمار نیازمند شد.

همه ما تصاویر اهداکنندگان اعضا را در جشن نفس دیده‎‌ایم و دلمان از این نوع جدایی از عزیز و بخشندگی به درد آمده است، برای آشنایی با قصه یکی از اهداکنندگان اعضا به بخش پیوند قلب مرکز آموزشی و درمانی شهید مدنی تبریز می‌رویم، قرار است قلب یک مادر ۴۹ ساله و مادر دو فرزند که به دلیل خونریزی مغزی، دچار مرگ مغزی شده، به مادر ۳۴ ساله دیگری که او نیز دو فرزند دارد، توسط تیم جراحی قلب حاذق این مرکز درمانی، پیوند زده شود.

همسر و دو دختر اهدا کننده، پشت در اتاق عمل ایستاده‌اند و منتظرند عمل پیوند به پایان برسد؛ میرزا زاده، همسر این احیاگر سلامت با بیان این که قبل از این اتفاق، خانمم به طور شفاهی برای اهدای اعضایش اعلام رضایت کرده بود به خبرنگار ایسنا می‌گوید: همسرم همیشه در انجام کارهای خیر پیش‌قدم بود و من هم به وصیت و نظر او احترام گذاشتم.

وی ادامه می‌دهد: وقتی دیدم از نظر پزشکی کاری از دست کسی ساخته نیست، تسلیم مصلحت الهی شدم و رضایت دادم، جلب رضایت دو دخترم هم آسان نبود، اما خدا هم اجر و هم توان تحملش را می‌دهد و هیچ هدف دیگری به جز کمک به هم نوع نداریم.

دختر این اهدا کننده عضو نیز هدف از اعلام رضایتش را این گونه بیان می‌کند: مادرم دچار مرگ مغزی شده بود و با توجه به این که از نظر پزشکی هم امکان بازگشت وجود نداشت، رضایت دادیم تا با اهدای اعضایش به چند نفر دیگر زندگی ببخشد.

وی اضافه می‌کند: گرفتن این تصمیم برایم خیلی سخت بود، اما وقتی به این فکر کردم که قرار است قلب مادرم دوباره بتپد و کبدش کار کند، رضایت دادم.

دکتر عباس افراسیابی، جراح قلب در خصوص این عمل پیوند قلب، در گفت‌وگو با ایسنا بیان می‌کند: گیرنده، خانمی با نارسایی قلبی است که داخل دهلیز چپش پر از لخته خون بود و به جز پیوند قلب، راه دیگری برای ادامه حیات نبود؛ نتیجه این عمل پیوند، نیم ساعت پس از اتمام عمل مشخص می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: برای انجام عمل پیوند قلب، نیاز به دو تیم جراحی است که یک تیم عمل درآوردن قلب را که نیم ساعت الی ۴۵ دقیقه طول می‌کشد را انجام می‌دهند و تیم دیگر عمل پیوند را که حدود یک ساعت به طول می‌انجامد.

وی با اشاره به احتمال موفقیت اعمال پیوند قلب در تبریز، اظهار می‌کند: با وجود این که اولین عمل قلب در تبریز، ۲۵ سال قبل و توسط دکتر دانشور انجام شده، اما ما عمل پیوند قلب را به تازگی شروع کرده‌ایم و این چهارمین عمل قلبی است که انجام شده و این چهار عمل، نتیجه خوبی داشته‌اند.

دکتر افشار زمردی، رئیس بخش پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی تبریز و جراح کلیه نیز که عمل پیوند کلیه را در مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) انجام داده است، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: دریافت کننده کلیه، خانمی ۲۵ ساله است که قبل از پیوند، کم کم آماده دیالیز می‌شد، اما این احیاگر سلامت باعث نجات زندگی او شد.

 

وی اظهار می‌کند: موفقیت آمیز بودن یک عمل در سه مرحله مشخص شده و به وضعیت دهنده، وضعیت بیمار حین عمل و چند ماه بعد از آن بستگی دارد، خوشبختانه وضعیت این بیمار به اندازه پیوند از مورد زنده خوب است. کلیه سمت راست به دلیل نبود گیرنده مناسب و عدم تطابق گروه‌های خونی به مرکزی در شیراز ارسال شد.

مادر دختر ۲۵ ساله‎ای که عمل پیوند کلیه به او به تازگی به اتمام رسیده است، می‌گوید: مصیبت‌های زیادی را به دلیل ابتلای دخترم به نارسایی کلیه دیده‎ایم و قدردان زحمات تمامی کادر پزشکی بیمارستان و اهدا کننده و خانواده‌اش هستیم.

معصومه الله قلی زاده، مدیر اجرایی بخش پیوند دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در پایان با اشاره به روند اخذ رضایت از خانواده‌های بیماران مرگ مغزی، می‎‌گوید: میزان مشارکت در بحث رضایت گرفتن از خانواده‌های بیماران مرگ مغزی در سطح آذربایجان شرقی پایین است، طبق بررسی‌های به عمل آمده، اکثر مردم در استان ما چنین فکر می‌کردند که مرگ مغزی، قابل برگشت بوده و با کما اشتباه گرفته می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: بنا به دلایل ذکر شده، در روند رضایت گیری با مشکلات زیادی مواجه می‌شویم، منتظران در صف پیوند اعضا، اکثراً جوان بوده و به دلیل عدم رضایت خانواده‌ها برای اهدای عضو، زندگیشان به خطر می‌افتد.

اهدای اعضای هر مورد مرگ مغزی می‌تواند به نجات هشت نفر منجر شود، هم‌چنین یک الی ۵۳ بافت بدن در مرگ معمولی نیز یک الی ۵۳ نفر را از مرگ و نقص عضو نجات می‌دهد.

طبق اعلام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، در طول سال جاری ۲۳ مورد پیوند کلیه، پنج مورد پیوند کبد و چهار مورد پیوند قلب در تبریز انجام شده است. بر اساس این گزارش، این مادر ۴۹ ساله در پی بیماری دچار خونریزی مغزی شده بود.

 

گزارش از نسرین سوار، خبرنگار ایسنا