تاریخ : سه شنبه 8 خرداد 1403
کد 1158

خدمات مرکز آموزشی درمانی امام رضا(ع) تبریز برای بیماران تیروئیدی؛

دکتر وحیده صدرا: تشخیص و درمان تمام بیماری های تیروئید و نمونه برداری از گره های تیروئید تحت گاید سونوگرافی یا بدون گاید در صورت نیاز انجام می گیرد .
 
دکتر وحیده صدرا فوق تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
اهداف روز  جهانی تیروئید ( بیست و پنجم ماه می ) افزایش سطح آگاهی مردم از بیماری های تیروئید ، عوارض آنها و همچنین راه های پیشگیری و درمان بیماری های غده تیروئید و ترویج تحقیقات در همان زمینه می باشد. و هر سال یکی از عناوین بیماریهای غده تیروئید بعنوان شعار سال اعلام می شود.
 غده تیروئید که در جلوی گردن واقع شده به شکل پروانه ای بوده و با تولید هورمون های تیروئید که شامل تیروکسین T4 و یدوتیرونین T3 است سوخت و ساز بدن را کنترل می کند. این هورمون ها نقش حیاتی در تنظیم متابولیسم بدن ، رشد و تکامل و عملکرد صحیح بسیاری از ارگان ها دارند. بیماریهای متعددی که در این غده بروز می کند باعث اختلال در عملکرد آن گردیده و منجر به بروز علائم و نشانه های بالینی متعدد می شوند ، بنابراین آگاهی آحاد جامعه از بیماری های مرتبط با غده تیروئید که بطور مستقیم بر سلامت فرد تاثیر دارند ضروری می باشد.
شیوع بیماریهای غده تیروئید در دنیا قابل توجه بوده ، این بیماریها افراد را در سنین مختلف گرفتار نموده و طیف وسیعی از علائم و نشانه های بالینی را بوجود می آورد. بالغ بر یک میلیارد و ششصد میلیون نفر در دنیا در معرض خطر ابتلا به بیماریهای تیروئید بوده و بیش از دویست میلیون نفر نیز مبتلا به انواع بیماریهای تیروئید هستند. انجمن تیروئید اروپا (ETA) در سال 2007 روز 25 می را بعنوان روز جهانی تیروئید اعلام کرد.
بیماری های تیروئید به انواع آناتومیکال (بزرگی تیروئید گواتر) – اختلال عملکردی (کم کاری یا پرکاری) یا هر دو تقسیم می شوند. تشخیص بیماری های تیروئید بر پایه شرح حال دقیق ، معاینه فیزیکی ، آزمایشات هورمونی چک (TSH, T4 , T3 ) و در شرایط خاص سونوگرافی و اسکن تیروئید انجام می شود .
یکی از شایع ترین بیماریهای تیروئید کم کاری تیروئید است که علائم و نشانه های آن شامل خستگی مزمن ، افزایش وزن ، خشکی پوست ، ریزش مو ، افسردگی و کندی ذهنی حرکتی می باشد و پرکاری تیروئید که علائم و نشانه های آن شامل کاهش وزن ، تعریق زیاد ، تپش قلب ، اضطراب و لرزش دستها می باشد.
 نقش تغذیه مناسب و مصرف ید کافی که یک عنصر ضروری برای تولید هورمون های تیروئید است می تواند بسیار کمک کننده باشد.منابع غنی از ید شامل نمک یددار ، ماهی و لبنیات است. همچنین مصرف غذاهای غنی از سلنیوم که در متابولیسم هورمون های تیروئید نقش دارد ضروری می باشد. منابع خوب سلنیوم شامل مغزها ، دانه ها و ماهی است. پرهیز از مصرف بیش از حد موادرگواتروژن و سویا توصیه می شود. این مواد می توانند جذب ید را مختل کرده و عملکرد تیروئید را تحت تاثیر قرار دهد.
نکته مهم وجود بعضی از تبلیغات منفی و نادرست در مورد داروی لووتیروکسین ( داروی مصرفی در درمان کم کاری تیروئید) در دنیای مجازی است. لازم به توضیح است که اگر داروی لووتیروکسین در موارد ضروری و بجا توسط پزشک متخصص یا فوق تخصص تجویز شود باعث پوکی استخوان یا سایر علائم مانند ریزش مو و ... نمی شود. بیماران باید از توصیه های غیر پزشکی خودداری کنند و هرگز به شکل خودسرانه اقدام به قطع دارو و یا کاهش و افزایش دوز داروی مصرفی ننمایند.
نهایتا توصیه های عمومی برای حفظ سلامت تیروئید: 1- تغذیه سالم غنی از ید و سلنیوم 2- انجام آزمایشات دوره ای 3- پرهیز از مصرف دخانیات 4- مراجعه به پزشک در صورت علائم مشکوک کم کاری یا پرکار تیروئید شایان ذکر است که در مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) تشخیص و درمان تمام بیماری های تیروئید و نمونه برداری از گره های تیروئید تحت گاید سونوگرافی یا بدون گاید در صورت نیاز انجام می گیرد .