ید کافی ، هوش کافی
مرکز بهداشت آذربایجان شرقی: وضعیت دریافت یُد در استان مطلوب نیست / پویش آموزش همگانی تغذیه سالم با شعار "یُد کافی، هوش عالی" از ابتدا تا پایان آبانماه در سطح استان
بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت و یونیسف، محدوده ۲۰ تا ۴۰ میکروگرم یُد به ازای هر گرم نمک برای یُددار کردن همگانی تایید شده است. مصرف روزانه پنج گرم نمک یُددار استاندارد، حدود ۱۵۰ میکروگرم یُد به بدن میرساند که برای حفظ سلامت کافی و ایمن است.
به گزارش روابط عمومی مرکز آموزش درمانی امام رضا(ع) تبریز میترا سرمدی از اجرای پویش آموزش همگانی تغذیه سالم با شعار "یُد کافی، هوش عالی" از ابتدا تا پایان آبانماه در سطح استان توسط دانشگاه علوم پزشکی تبریز خبر داد و گفت: هدف از اجرای این پویش، آگاهسازی عمومی و اصلاح باورهای نادرست درباره نمک تصفیه شده یُددار و تضمین سلامت مردم است.
مسئول تغدیه مرکز امام رضا (ع) گفت: بنابر اعلام مرکز بهداشت آذربایجان شرقی نتیجه حاصل از مطالعه اخیر درباره میزان یُد ادرار دانشآموزان استان، نشاندهنده این است که وضعیت دریافت یُد در استان مطلوب نیست. و در این گزارش؛ کوهستانی بودن منطقه و پایین بودن میزان یُد خاک، دسترسی مستقیم به نمکهای دریاچه ارومیه، تبلیغ نمکهای غیرمجاز و فاقد یُد کافی، و مصرف نمکهای دریا و نمکهای رنگی مانند آبی، صورتی و بنفش از جمله ی عوامل تشدید کننده این وضعیت اعلام شده است.
سرمدی افزود: توصیه ما استفاده از نمکهای تصفیه شده یُددار دارای پروانه بهداشتی، تاریخ تولید و انقضا و دارای نشان استاندارد می باشد . چرا که نمک دریا، تصفیه نشده و دارای فلزات سنگین است که خطر سرطانزایی آنها اثبات شده است. نمکهای رنگی هم مثل نمک صورتی ، آبی و بنفش جزو نمک های تصفیه نشده هستند و مصرف آنها ممکن است به کلیه و کبد آسیب برساند.
وی منابع تامین ید را، نمکهای تصفیه شده یُددار- غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو و... – شیر ولبنیات و تخم مرغ اعلام کرد